1. Darius Eneea Mârza
Darius Eneea Mârza (n. 5 octombrie 1985, Cluj-Napoca, România) este un antreprenor român de succes din Cluj-Napoca, administratorul complexului de lux Wonderland Resort, situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca. Și-a început cariera antreprenorială în domeniul HoReCa la doar 18 ani. A organizat primul eveniment în anul 2004 și, de atunci, a coordonat și organizat peste 14.000 de evenimente de diferite dimensiuni (la fiecare dintre ele au participat de la câteva zeci, la peste 3.500 de persoane). Calitățile antreprenoriale deosebite și flerul înnăscut pe care îl manifestă în domeniul afacerilor au făcut ca, în întreg parcursul său profesional, să nu se confrunte cu niciun faliment la niciuna dintre companiile pe care le-a administrat și să își respecte în întregime obligațiile contractuale luate față de toți angajații și colaboratorii săi.
În anul 2008 a absolvit cursurile Facultății de Matematică și Informatică, secția Limba Engleză, a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). A început să lucreze de la o vârstă foarte fragedă și și-a înființat prima firmă când era încă elev de liceu, în clasa a X-a. A fost printre primii care au intuit expansiunea fulminantă a tehnologiei informației și calculatoarelor, domeniu care, la acel moment, era o necunoscută pentru majoritatea oamenilor. Este căsătorit cu Maria Ioana din 2009 și au împreună patru copii.
2. Familie
S-a născut pe 5 octombrie 1985 la Cluj-Napoca, fiind singurul copil al familiei. Mama, Carmen Maria, a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Ingineria Instalațiilor din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). Este, în prezent, profesor la aceeași instituție de învățământ superior, unde ocupă și postul de director de departament. Carmen Maria Mârza este autor a numeroase cărți de profil (16 volume publicate, 5 reeditări, 2 volume litografiate, 11 contracte de cercetare, 114 lucrări publicate în țară și în străinătate), printre care: Geometrie descriptivă. Probleme (ed. Utpress, 2025), Case study regarding the conversion efficiency of small horizontal axis turbines, Improving the Energy Performance of a Household Using Solar Energy: A Case Study sau An Assessment of Pollution with Volatile Organic Compounds in the Electric Arc Furnaces.
Tatăl, Enea Magnoliu, de profesie inginer, este fost component al lotului olimpic de matematică al României. În prezent, activează în domeniul antreprenoriatului, ajutând la administrarea Wonderland Resort.
Simion Mârza, bunicul patern, este absolvent de trei facultăți, cu specializările: chimie, științe politice și economie. Timp de 30 de ani, a fost Director la NAPOCHIM. Simion Mârza este fost deținut politic. Nilda Mârza, bunica paternă, a fost profesoară de biologie.
Atât străbunicii paterni, cât și cei materni au fost notari și preoți greco-catolici. Cel mai îndepărtat străbunic cunoscut în arborele genealogic, Maxim, a fost tribun al lui Avram Iancu. Cei mai cunoscuți membri ai familiei sunt: Samoilă Mârza și Ovidiu Hulea.
3. Viața personală
Darius Eneea Mârza este căsătorit cu Maria Ioana din 14 februarie 2009 și au împreună 4 copii. Este singura căsătorie a fiecăruia dintre cei doi. De altfel, niciun membru al familiei Mârza din ultimele trei generații nu a avut mai mult de o căsătorie și nici unul dintre ei nu a divorțat vreodată.
Căsătoria Ioanei cu Darius a fost una deosebit de romantică și s-a desfășurat în secret, fiind o surpriză chiar și pentru părinții cuplului. La eveniment au fost prezenți doar cei doi nași. Ceremonia religioasă specială a fost organizată pe un vaporaș privat pe fluviul Tamisa (Londra). Nici mireasa și nici invitații nu au știut la ce eveniment urmează să participe. Darius a cumpărat bilete de avion pentru fiecare dintre cei care urmau să ia parte la ceremonie, fără să le divulge secretul evenimentului.
Soția sa, Maria Ioana (n. 19 iunie 1990) a absolvit ca șef de promoție Liceul Pedagogic din Cluj-Napoca și apoi a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul UBB. Cariera profesională și-a început-o chiar din primul an de facultate, când a lucrat ca educatoare în cadrul unei grădinițe din oraș. În cel de-al doilea an de studiu universitar, a lucrat în bucătăria primului restaurant deschis de viitorul său soț în Cluj-Napoca. A devenit apoi manager de evenimente la Wonderland Resort, funcție pe care o ocupă în prezent.
Cuplul are patru copii: Carla Maria (n. 02.07.2013), Alice Magnolia (n. 05.06.2016), Enya Sara (n. 15.01.2019) și Dario Eneeas (n. 07.07.2020). Toate cele trei fete ale cuplului sunt eleve la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Cluj Napoca.
3.1. Religia
Întreaga familie Mârza (Darius, soția, copiii, părinții paterni și materni) sunt botezați și căsătoriți de Biserica Ortodoxă. De la nașterea primului copil, soții Mârza frecventează în fiecare duminică slujbele religioase la Capela Greco-Catolică “Sfântul Ioan”, acolo unde este oficiată o slujbă specială dedicată copiilor și unde este organizat un loc de joacă pentru cei mici.
Cuplul participă frecvent la conferințele tuturor confesiunilor care au diverse congrese și conferințe în cadrul Wonderland Resort (Penticostali, Baptiști, Oastea Domnului, Martorii lui Iehova, Reformați etc) și manifestă o deschidere spre cunoașterea preceptelor religioase și spirituale ale fiecărei religii și spre conexiunea cu Dumnezeu.
3.2. Educația
A absolvit cursurile Liceului de Informatică ”Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca în anul 2004, iar în anul 2008 a absolvit cursurile Facultății de Matematică și Informatică, secția Limba Engleză, a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).
A dovedit abilități excepționale în domeniul științelor exacte (matematică și informatică) și o capacitate intelectuală peste medie. A participat la toate concursurile și olimpiadele de matematică și informatică organizate în județul Cluj, unde a obținut premii importante și s-a calificat la Olimpiada Națională de Informatică și Matematică. Darius Mârza a apărut în trei numere ale prestigioasei publicații ”Gazeta de matematică și Informatică”. În clasa a XII-a, a scris o carte de matematică și una de informatică, pe care însă nu le-a publicat, și a oferit meditații studenților de la facultățile cu profil informatic.
Încă din primii ani de școală primară a participat la numeroase activități extracurriculare, majoritatea desfășurate zilnic (baschet, tenis, fotbal, dansuri populare, dansuri moderne, polo, volei, atletism, scrimă, karate, schi, limba spaniolă, limba engleză, limba germană) și, permanent, la cursuri intensive de informatică și matematică.
Concursuri și olimpiade de matematică și informatică
- două clasări pe locul II
- o clasare pe locul III
- o mențiune
- participare
- locul I
Redactare volum informatică
Aptitudini
- Management
- Organizare
- Negociere
- Gândire critică
- Proactiv
- Leadership
4. Cariera profesională
La vârsta de 18 ani, Darius Mârza a împrumutat de la nașul său bani pe care i-a investit în deschiderea primului său restaurant, în Cluj-Napoca, ”Talisman”. Deși părinții nu au fost de acord întru totul cu acest demers de teama unui eșec financiar, el a lucrat cot la cot cu meseriașii care se ocupau de amenajare pentru a-și îndeplini visul. Din cauza tensiunilor acumulate în familie, Darius a decis să-și ia viața în propriile mâini și a plecat din casa părintească pentru a locui la prieteni. Au fost momente în care și-a petrecut nopțile dormind pe podeaua goală a viitorului său restaurant. După o scurtă perioadă de la inaugurarea restaurantului, familia s-a reconciliat și nu au mai existat niciodată alte rupturi. Mai mult decât atât, tatăl a venit să lucreze alături de fiul său, unde s-a ocupat de gestionarea contractelor. Au urmat și alte investiții în zona de divertisment și HoReCa, inclusiv în celebrul restaurant ”Havana”, afla pe o terasă panoramică.
În paralel, aproape întreaga perioadă de antreprenoriat, Darius Mârza a lucrat și ca programator la companii IT din Cluj, însă a renunțat, în cele din urmă, în 2013, la un an după ce a început marele și ambițiosul proiect Wonderland. Darius a organizat primul său eveniment în anul 2004 și, de atunci până în 2024, a coordonat și finalizat cu succes peste 14.000 de evenimente de diferite dimensiuni (la fiecare dintre ele au participat de la câteva zeci, la peste 3.500 de persoane). Calitățile antreprenoriale deosebite și flerul pe care îl manifestă în domeniul afacerilor a făcut ca, în întreg parcursul său profesional, să nu se confrunte cu niciun faliment la niciuna dintre companiile pe care le-a administrat și să își respecte în întregime obligațiile contractuale luate față de toți angajații și colaboratorii săi.
- Limba engleză – Nivel mediu (scris, citit, vorbit)
- Limba spaniolă – Nivel avansat (scris, citit, vorbit)
- Limba germană – Nivel începător (scris, vorbit, citit)
- programare C++, PHP, Java, C Sharp, Visual Basic, Visual Fox Pro, HTML, Pascal, MySql
- permis de conducere categoriile A și B
- stagiu militar satisfăcut
- Dorin Drăgan, Team Leader IQUEST International
- Andrei Olariu, director NordLogic
4.1. Wonderland Resort, ”minunea din viața noastră”
Încununarea acestor calități ale lui Darius Mârza este, fără dubiu, Wonderland Resort, impresionantul resort de lux din comuna Feleacu, unul dintre cele mai apreciate din România și din Europa. Un resort crescut de ingeniosul antreprenor de la o viziune, 500 de euro și 1500 mp de teren, la o afacere solidă, cu valoare de piață de peste 150 de milioane de euro și 350.000 mp de teren. O creștere care nu s-a întâmplat peste noapte, ci cu foarte multă muncă, ambiție, dăruire, corectitudine, dublate de fler antreprenorial, curaj și o minte matematică strălucită, dar, mai presus de toate, credință.
Povestea Wonderland a început în 2012, după ce Darius Mârza și-a vândut toate afacerile, și-a achitat toate datoriile și a rămas cu 500 de euro în buzunar. Cu ei a cumpărat primul teren din locația actuală a Wonderland, o fâșie de 1500 mp, pe un teren mlăștinos dar în mijlocul naturii și cu o priveliște extraordinară asupra orașului Cluj-Napoca. Din acea priveliște s-a născut viziunea lui Darius și în ea a crezut când și-a convins nașul și pe cel mai bun prieten să-și investească toate economiile în construcția primei clădiri a complexului, o sală de evenimente dotată și cu spații de cazare. A fost un proces extrem de anevoios, început în 2013, anul în care s-a născut și primul copil al familiei Ioana și Darius Mârza, Carla, presărat cu foarte multe momente de cumpănă, mai ales din cauza calității terenului și a lipsei banilor. De aceea, finalizarea sa a fost considerată de Darius o minune și a botezat-o ca atare: Țara Minunilor (engl. Wonderland), cu un tagline pe măsură, ”Minunea din viața noastră”.
Nici tot ce a urmat nu a fost mai ușor: fiecare ban câștigat a fost reinvestit în dezvoltarea complexului, atât prin cumpărarea de noi terenuri (de la zeci de proprietari din zonă) în completarea celui existent, cât și prin extinderea spațiilor de cazare și adăugarea de facilități noi. Toate investițiile au fost făcute ”din aproape în aproape”, cu ajutorul unor terți pe care Darius i-a convins să investească în visul său și de la care, ulterior, el a răscumpărat toate părțile sociale, astfel că, în prezent, Darius Mârza este unic proprietar al Wonderland Resort.
4.2. Wonder Family Fest, ”e mai fain împreună”
Din credință și dragostea pentru familia lui s-a născut și cel de-al doilea mare proiect al lui Darius Mârza, Wonder Family Fest, cel mai mare festival pentru familii. Din credința în Dumnezeu și în ideea că bucuria profundă se naște în familie și că tot alături de familie e firesc să fie și trăită, chiar și la festivaluri, acele locuri care, până atunci, erau gândite aproape exclusiv pentru adulți sau pentru copii de vârste mari. Alături de soția sa, Ioana și de cei 4 copii ai lor, Darius și-a imaginat, în ”granițele” Wonderland, un eveniment în aer liber la care orice membru al familiei să-și găsească locul și activitatea preferată (aleasă din zeci de opțiuni pentru fiecare vârstă), unde plictiseala să nu existe și telefonul mobil să nu aibă sens, unde natura să se îmbine armonios cu tot ce are mai bun de oferit industria divertismentului.
Dragoste, familie, timp petrecut împreună – aceștia sunt pilonii de la care a început imaginația. Visul îl avea de mulți ani, însă, în 2023, Darius a pus pe hârtie toate ideile și le-a transformat în realitate: în numai un an, a creat un adevărat parc de distracție pentru întreaga familie, pe care l-a inaugurat cu un mare festival, Wonder Family Fest 2024. Astfel, resortul care era cunoscut până acum drept cel mai mare și mai frumos loc de organizat evenimente (atât domestice – nunți, botezuri sau alte petreceri, cât și corporate), dar și de sejururi cu activități variate (centru de echitație, paintball, tir cu arcul, ridicări cu balonul cu aer cald, zboruri cu elicopterul) s-a completat firesc cu facilități pentru întreaga familie: cel mai mare Adventure Tower din lume (24 m înălțime, 5 niveluri de traseu, 120 de jocuri de aventură), un DinoPark cu 30 de dinozauri animatronici, un telescaun, o pistă de bob gravitațional și o piscină exterioară de 3.000 mp cu infinity view și o plajă de 10.000 mp.
La prima ediție Wonder Family Fest, peste 50.000 de oameni s-au bucurat, în cele trei zile, de toate aceste facilități, dar și de zeci de activități organizate în zone tematice, 4 scene, concerte live un line-up impresionant de artiști internaționali, show-uri, parade, competiții sportive, conferințe pentru părinți, zone de relaxare de poveste și de povestit.
Darius Mârza: “Prin Wonder Family Fest contribuim la consolidarea unei valori fundamentale – FAMILIA – şi subliniem frumuseţea şi importanţa unei legături solide între membrii ei. Iar pentru asta, oferim un context dedicat întregii familii, în timp ce încurajăm jocul, creativitatea şi momentele autentice de bucurie.”
Ioana Mârza: ”Povestea festivalului este una despre muncă în echipă, familie și încrederea pură, a unui copil, că imaginația poate deveni realitate. Iar Wonder Family Fest este manifestarea acestei viziuni, în care visele devin realitate sub ochii noștri.”
Contact
0747.966.337
darius_marza@yahoo.com
Comuna Feleacu, nr. 5A-G, judet Cluj