Flat Preloader Icon

Închiriere

Balon cu aer cald

Ai visat mereu să zbori? Poate parapanta, parașuta sau senzația de cădere în gol de la bungee jumping sunt prea mult pentru tine. Îți propunem o varianță de zbor mai liniștit și relaxant: balonul cu aer cald. Pornim din incinta Wonderland Cluj Resort și ne înălțăm deasupra Clujului.

Dacă ai copilărit cu romanele lui Jules Verne și ți-ai dorit mereu să mergi pe urmele personajelor din romanul „Cinci săptămâni în balon”, acum îți poți îndeplini un vis!

Durată

30-60 minute

Preț

2400 lei – 3200 lei

grupă de vârstă

5+

Rezervă o călătorie cu balonul

Balonul cu aer cald se înalță între 60 – 300 metri, dar poate zbura puțin peste vârful copacilor sau chiar la peste zece mii de metri. Propulsia este dată de viteza vântului, iar distanța parcursă în balon depinde de această viteză. Într-un balon, pot zbura patru pasageri și pilotul. Dacă unul dintre visurile tale e să zbori cu balonul, la Wonderland Resort Cluj ți-l poți îndeplini. Există tipuri diferite de zbor, cu prețuri variate.

Zbor captiv (Ancorat)

Urcare și coborâre Ancorată · 5 min · zborul se organizează pentru un grup de minim 35 de persoane · preț 75 de lei / persoană · capacitate 4 + 1 pilot · Luni – Joi de la 20:30 la 22:30

2.625,00 lei Loghează-te
BALON – ZBOR DE AGREMENT (3 PERSOANE)
2.400,00 lei Loghează-te
BALON – ZBOR DE AGREMENT (4 PERSOANE)

30-60 minute · Luni – Duminica

3.200,00 lei Loghează-te
Zbor de publicitate

Afișează pe balon de la 1 la 4 bannere · Luni – Duminica

3.200,00 lei Loghează-te
Zbor de eveniment

Team building unicat · Cerere în căsătorie · Zi de naștere · Luni – Duminica

3.200,00 lei Loghează-te

Istoria Balonului

În trecut, la începuturile zborului cu balonul, oamenii considerau baloanele a fi un fe de „monștri care respiră foc”. La aterizare, erau adesea atacate cu pietre, bâte și furci astfel că piloții și-au făcut un obicei din a le oferi proprietarilor de terenuri șampanie pentru a-i îmbuna. În zilele noastre, oamenii privesc cu fascinație spre cer, înspre acești „monștri” ce respiră foc și nu mai sunt șanse ca piloții să fie atacați. 

Totuși, tradiția s-a păstrat, astfel că fiecare zbor este celebrat cu un pahar de șampanie și cu recitarea unor versuri care au devenit în timp.

Rugăciunea Balonistului.
“Fie ca vântul să te primească cu blândețe.
Fie ca soarele să te binecuvânteze cu mâinile sale calde.
Să zbori atât de sus și atât de frumos că Dumnezeu
ți se va alătura în râs și ușor
te va înapoia în brațele iubitoare ale Pământului-Mamă.”

Sfaturi despre activitate

De ce ai nevoie – de adus cu tine

Haine confortabile

Apă
Ce este inclus – asigurat de noi
Echipament de siguranță

Pilot

1. De ce ascensiunile baloanelor au loc la ore atât de neobișnuite?

Momentele ideale de zbor cu balonul sunt dimineața, după răsărit, și seara, înainte de apus, când temperaturile mai reci și vantul mai blând creează o atmosferă ideală pentru zbor. Dacă viteza vântului este mai mare de 10 km/h (4 m/s), zborul devine periculos. De asemenea, pe ploaie, ceață sau furtună, balonul va rămâne ancorat la sol.

2. Câte persoane pot zbura într-un balon?

Patru pasageri și pilotul

3. Este periculos să zbori cu balonul cu aer cald?

Există un risc implicit în tot ceea ce facem. Se spune că este mai sigur să zbori cu balonul decât să conduci o mașină. Zborul cu balonul este la fel ca orice alt sport: dacă respecți regulile și ești responsabil, este atât de sigur pe cât îl faci tu să fie – iar noi suntem atenți la fiecare detaliu și avem o experiență vastă în domeniu. De aceea, te poți baza pe noi și simți 100% în siguranță.

4. Cum se umflă baloanele cu aer cald?

Anvelopa balonului este desfășurată la sol și un ventilator cu motor umple balonul cu aer. După ce anvelopa este umflată, aerul din interior este încălzit cu un arzător special. Balonul se va ridica și apoi se va înălța de la sol, în timp ce aerul va fi încălzit în continuare.

5. Cât de sus și de departe zboară baloanele?

Baloanele cu aer cald se înalță, de obicei, între 60-300 m. – pot zbura puțin peste vârful copacilor sau pot ajunge la peste zece mii de metri. Ținând cont de faptul că baloanele cu aer cald vor zbura cu viteza vântului, distanța parcursă va depinde de aceasta. De exemplu, într-o oră de zbor cu viteza vântului de 3 m/s, balonul cu aer cald va parcurge aproximativ 11 km.

6. Cum funcţionează balonul cu aer cald?

Zborul cu balonul cu aer cald se bazează pe diferența de temperatură a aerului dintre interiorul și exteriorul acestuia. Folosind arzătoare, aerul este încălzit, iar balonul câștigă în înălțime. Pentru a coborî, aerul din interior se răcește (fie de la sine, fie va fi ventilat prin partea superioară a anvelopei). Când este momentul să aterizeze, anvelopa este deschisă complet pentru a ieși aerul cald și a se dezumfla balonul.

7. Cine poate pilota un balon cu aer cald?

Pentru a putea zbura cu un balon cu aer cald trebuie să obții licența de pilot de la Autoritatea Aeronautică Civilă și să ai asigurare medicală valabilă.

8. Din ce sunt construite baloanele cu aer cald?

Principalele trei componente ale balonului sunt: anvelopa, nacela și arzătorul.
Anvelopa este făcută din nylon special (același material ca la parașută) și poate avea în jur de 20 m. înălțime. Are proprietatea de a fi foarte ușoară și puternică în același timp. Nacela este confecţionată din răchită și este încadrată cu margini de aluminiu sau oțel inoxidabil. În interiorul balonului există spațiu dedicat pentru rezervoarele de gaz, instrumentele de zbor, pilotul și pasagerii.

9. Ce gaz se foloseste?

Baloanele folosesc propan lichid pentru încălzirea aerului. Propanul este un combustibil previzibil și sigur, însă este extrem de volatil. Flacăra emisă de către arzătoare se poate ridica pana la doi metri înălțime, într-o explozie ținută sub atenta supraveghere și controlul riguros al pilotului.

10. Pot să urmăresc un balon?

Urmărirea unui balon poate fi distractivă – dar siguranța este prioritatea noastră numărul 1. Dacă alegi să urmărești balonul, trebuie să ții cont de faptul că acesta ar putea ateriza la distanțe semnificative, ori undeva în apropiere. Te rugăm să respecți proprietatea privată folosind doar drumurile publice și să fii atent la trafic. Știm că baloanele atrag privirile, însă dacă ești la volan, te rugăm să oprești mașina pentru a le admira. Dacă ai urmărit un balon până la locul de aterizare, te rugăm să urmezi instrucțiunile echipajului. Echipajele sunt antrenate în privința procedurilor de securitate și de obicei sunt binevoitori cu cei curioși care vor sa privească de aproape, însă teste important să fim politicoși.

11. Istorie

În anii 1700, frații Montgolfier, proprietari ai unei fabrici de hârtie din Franța, au observat într-o zi o bucată de hârtie care a zburat printr-un coș de fum încins. Au început să experimenteze prin umplerea unei pungi confecționate din mătase cu fum și au fost foarte încântați să constate că aceasta se înalță până la tavan. Inspirați de experiment, au vrut să facă primul zbor cu un balon cu aer cald. Cum însă promisesera tatălui lor că nu își vor risca viețile în acest prim zbor, pasagerii au fost o rață, un cocoș și o oaie, asta în ciuda faptului că erau voluntari care se oferiseră să încerce zborul cu balonul. Acest prim zbor a avut loc la Versailles pe 18 Septembrie 1783 în prezența regelui Louis al XVI-lea. Cele trei animale au aterizat nevătămate dupa opt minute de zbor.

Primul zbor al unui om cu un balon cu aer cald a avut loc la Paris, pe 21 noiembrie 1783. Construit din hârtie și mătase de frații Montgolfier, a fost pilotat 22 minute de către doi nobili. Din centrul Parisului au urcat aproximativ 170 de metri deasupra acoperișurilor înainte de a ateriza la câteva mile distanță, într-o podgorie.

De ce este șampania asociată zborului cu balonul cu aer cald?
Tradiția are legatură cu primele zboruri cu balonul din Franța. La începuturile zborului cu balonul, proprietarii terenurilor pe care se întâmpla să aterizeze baloanele le atacau cu pietre, bâte sau furci, întrucât le considerau „monștri care respira foc”. Piloții baloanelor ofereau proprietarilor șampanie pentru a-i îmbuna.

Deși în zilele noastre este puțin probabil ca proprietarii să mai confunde baloanele cu
„monștri care scuipă foc”, după fiecare zbor se ține un toast cu șampanie și se recită
„Rugăciunea Balonistului”.

“Fie ca vântul sa te primeasca cu blandete.
Fie ca soarele să te binecuvânteze cu mâinile sale calde.
Sa zbori atât de sus și atât de frumos ca Dumnezeu
ti se va alatura în râs și ușor
te va înapoia în brațele iubitoare ale Pământului-Mama.”